dimecres, 20 de gener del 2021

MONEDES "REALS" I "VIRTUALS"


 La utilització del diner per intercanvis es remunta a l'Antiguitat. I, tal i com ja apuntàvem en el programa passat, han estat trobades monedes celtes de més de 2000 anys d'antiguitat.

  Però les monedes han estat, i encara són "reals" o "físiques, és a dir, que podem tocar-les. I cada pais les ha anomenades d'una manera diferent.

  L'euro va fer desaparèixer totes les monedes dels paisos de la UE, a excepció dalgns paisos que, per una o altra raó, van decidir seguir amb la seva moneda nacional.

  La irrupció de l'anomenat; "bitcoin", revolucionava el món monetari. Aquesta era la primera moneda; "virtuial", que escapa del control que en fan els reguladors monetaris. El seu inconvenient,. però, és l'elevat preu que aquest té, tan en euros, com en altres monedes; com el dòlar.

  De monedes "virtuals", ja n'hi ha algunes en circulació, més a l'avast i, segons els seus impulsors, destinades a fer que el diner no marxi de l'àrtea on aquestes s'apliquen.

  Una de les primeres "monedes virtuals" que van aparèixer, va ser la usada en un festival musical que es celebrava a Los Monegros, Aragó.  El "monegrino", tal i com es va anomenar aquélla moneda que només es podia utilitzar al recinte del certàmen, tenia el valor d'un euro per unitat.

  Recentment ha estat fet públic que al menys a dues poblacions de les comarques barcelonines; Santa Coloma de Gramenet, al Barcelonès, i Vilanova i la Geltrú, al Garraf, ténen sengles monedes virtuals; la "grama", a Santa Coloma, i la "turuta", a la vila costanera del Garraf. Ambdues tenen el valor d'un euro per unitat i, segons els seus impulsors, són la manera de que el diner no marxi dels municipis.

  Les monedes locals només tenen validesa als munjicipis on s'apliquen, i les botigues hi estàn adherides. El pagament es fa des d'una aplicació mòbil.

  Però què passa si estem de pas o vacances en una població determinada, i hem d'anar a comprar en un comerç que només utilitza aquestes monedes privades?. El cas és que el tema encara està per resoldre. 






  Foto: Imatge del Bitcoin Font: 3/24.cat.


      


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada