dimecres, 17 de gener del 2018

SELFITIS; UNA MALALTIA?

  Degut a l'efecte " plastilina" del que les llengües gaudeixen, aquestes adapten el vocabulari a les diferents èpoques que les toca viure.

  En concret, paral·lelament a la creació de noves paraules, se'n adapten d'altres llengües. I, tal i com expliquen; Pilar García Mouton i ÀlexGrijalbo, en el seu llibre; "Palabras Moribundas" (TAURUS), també hi ha paraules que han canviat el significat que originàriament tenien. Tal és el cas de "servidor", una paraula que avui concebem com el nom d'un sistema informàtic, generalment de grans dimensions, qude "serveix" les dades a una determinafa xarxa informatitzada.

  Però també s'han anat inventant paraules noves, que no existien en temps antics; com és el cas de "locomotora", que es va encunyar quan va aparèixer el ferrrocarril, per exemple.

    Però darrerament, cada any se'n encunyen de noves. I, si l'any passat la paraula era; "Aporofòbia", aquest recent començar any ja en tenim dues de noves; "Amúsia", que es refereix a la incapacitat de reconèixer ritmes musicals, o "selfitis".

  No, no és una malaltia, ni molt menys, encara que la terminació; "-itis", així sembli indicar-ho.

  L'aparició de telèfons mòbils, que incpropren dues càmeres de fotos; una de posterior i una de frontal, possibiliten que ens poguem fer una "selfie", o autofotografia.

  En aquest sentit, cal dir que hi ha qui arriba a posar-se en situacions realment extremes, per tal de fer-se aquella foto que, penjada a les xarxes socials, impressioni amics i seguidors.

  Aquesta "selfitis" té una sèrie de riscos, doncs no sempre es pit accedir, de manera fàcil, a fer-se l'aotofoto desitjada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada