divendres, 31 de gener del 2014

TOT S'HI VAL PER FER CALLAR EL CATALÀ

 La Comunitat Valenciana, o País Valencià, com també se l'anomena, la regió formada per les terres de Castelló, València i Alacant és, com a tal, una Comunitagt bilingüe, doncs es parla el castellà i el valencià indistintament.

  Si anem allà, podrem comprovar com, si entrem en un restaurant a dinar o sopar, els cambrers ens atenen sempre en castellà, malgrat que quan passaran la nostra comanda a cuina, aquesta sera passada en valencià.

  Durant els anys 80 del segle passat, als principis de l'existència de TV3, aquesta arribava a aquelles terres, fins que un bon dia va néixer Canal 9 una "tele" que, en aquell moment, es va trobar una xarxa de repetidors als que va canviar el senyal, passant a emetre el de la televisió autonòmica valenciana. TV3, però, es va tornare a veure poc després, mercès a una nova xarxa d'antenes reemissores.

  Amb l'arribada de la TDT,i com a cosa bén normal, es produïa una reciprocitat entre ambdues Comunitats de tal manera que, des de Catalunya, es podia veure Canal 9, mentre que des del Pais Valencià es podien seguir les emissions de la televisió catalana.

  La normalitat, però, no va durar gaire, i un bon dia, ja llunyà, Canal 9 es va transformar en un codi de barres per, mesos més tard, desaparèixer totalment de l'espectre. El mateix havoia passat un temps abans a l'altra banda de l'Ebree amb el senyal de TV3.

  El 29 de Novembre de 2013 passat, però, la Generalitat Valenciana, en un gest de desacatament a una sentència judicial, tancava els mitjans de comunicació valencians. El tancament, però, era falsament justificat pel President de la Generalitat; Alberto Fabra, qui assegurava que preferia "tancar Canal 9 a tancar escoles". La justificació, però, es va tornar mentida la setmana del 13 al 19 de Gener passat en que decidia prescindir olímpicament de 151 línies d'ensenyament en valencià.

  I ara, després de la major escapçada, infligida a l'expansió del valencià, el dimarts, 21 de Gener passat, li tocava el torn a Catalunya Ràdio, la única emissora de ràdio en català que arreibava a terres valencianes encara que, en aquesta ocasió, no ha estat Fabra directament, si no el Ministeri d'Indústria qui, a instàncies del President de la Generalitat Valenciana, ho ha fet tancar.

  Què volen aconseguir tancant la boca a una llengua, parlada a tot un territori que, a més, és tan plural no només en el parlar, si no en molts altres aspectes+

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada