dimecres, 22 de febrer del 2023

INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL; BONA O DOLENTA?.

 



    Segurament que recordareu dues pel·lícules, en les que la protagonista és la intel·ligència artificial. A les dues, aquesta pren la fporma d'un nen-robot.

  En una d'elles, de títol; "D.A.R.Y.L", el nen fuig d'una mena de laboratori i experimenta la vida fora de les instal·lacions, mentre que, a l'alra, quin títol és; "A. I." (Artifficial Intelligence"), el nen-robot és posat a prova per un matrimoni, quins components treballen en un centre de supercomputació.

  De momenrt, la intel·ligència artificial de la que es disposa no és tan sofisticada, encara que ens permet fer moltes coses, com per exemple; dictar un comunicat a través d'una xarxa social, i que aquesta tradueixi les nostres paraules a text.

  Fa poques setmanes que es vé parlant de l'anomenat; "XatGPT". Es tracta d'un sistema al que podem preguntar, de moment, mitjançant el text, i ens respon sobre el tema que li preguntem.

  Però aquesta eina que, a priori, ha de servir per ajudar-nois, poidria ser una "arma de doble tall" doncs pot, per una banda, induïr a errors. I, per l'altra, fer que alguns estudiants copïin textualment el que el sistema les respongui.

  És per això que ja estan començant a proliferar sistemes de control cap a l'esmentat xatbot, com l'anomenat; "DetectGPT, del que ja hem parlat en aquest programa, adreçat, primncipalment, als docents. Però d'altra banda fa poc saviem que també les publicacions especialitzades en diversos camps, rebutjaran qualsevol article, signat per ChatGPT.

  Ara que ja la tenim entre nosalteesws, la pregunta és què hem de pensar, si aquesta eina,. anomenads; "Intel·ligència artificial", és tan bona com ens la venen o, en realitat, pot arribar a ser dolenta.

  El temps i la uilització que en fem, ens donaran la resposta. 











  FOTO: Portdad del cercador; "BING, ja equipart amb XatGPT. Font: Microsoft i agències.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada