dimecres, 28 de març del 2018

MEMÒRIA HISTÒRICA

  Avui és dijous, 29 de Març. I, per a més informació; Dijous Sant.

  Aquesta és una setmana molt especial per a moltes persones doncs, a més de la possibilitat d'agafar-se uues vacances, tal i com fan al món de la docència, també es celebren, arreu del territori espanyol processons i altres oficis religiosos, alguns d'ells de molt llarga tradició i molt respectables, malgrat que hi hagi qui voldria acabar amb ells.

  Catalunya no és menys, i la veina Girona celebrara demà divendres la seva ja tradicional Processó del Sant Enterrament. I Verges, al cor de l'Empordà, representara aquesta nit la Dansa de la Mort, una dansa tradicional que, com no podia ser d'altra manera, també dóna cabuda a les dones, en aquest cas, dues nenes la ballaran per primer cop a la Història.

  Però la Setmana Santa actual també està oberta a d'altres formes de passar aquests dies; ja sigui a la muntanya, amb els esports d'Hivern, o a la platja.

  Però si fem una mica de memòria històrica i retrocedim en el temps cinquanta o seixanta anys, el cert és que avui, que és laborable a Catalunya, no ho era. I, durant dos dies, semblava que el món s'aturava, doncs tancaven cimnemes, bars i teatres, la ràdio no emetia més que música religiosa. I la televisió, llavors només n'hi havia una, transmetia les processons i actes religiosos, sobre tot d'Andalusia. I els informartius pràcticament es rewduïen a informar dels indrets i horaris de les diferentsw desfilades processionals i oficis religiosos.

  Hem arribat molt lluny. Però a la vista del que acabo d'esmentar, cal pensar que, en aquella època, ni tan sols aquest programa hauria estat possible en un dia com avui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada