dimecres, 29 de desembre del 2010

ADÉU, ANY 2010

L'any 2010 se'n va. Un més per explicar!. Però si per a la Comunirtat Científica asquest està considerat un dels més calorosos dels darrers temps, i la preocupació pèl canvi climàtic és general, també hi ha qui el recordara de maneres diferents.



Així, mentre la música perdia artistes com Luis Aguilé o Enrique Morente, el cinema directors de la talla de Luis Garcia Berlanga, i el periodisme també es quedava un xic més orfe, amb la desaparició de Luis Mariñas.



A nivell musical, però, també va haver-hi altres fets, un d'ells, el Concurs d'Eurovisió, aquest pàl·lid enigma de cada primavera on, després de la polèmica suscitada per la cançó "Soy un tdunami", que en teoria havia d'interpretar Karmele, i que va ser rebutjada per violar vàries de les normnes del concurs, TVE va optar per enviar-hi Dany Diges, amb el tema "Algo Pequeñito", durant quina actuació un personartge conegut com a "Jimmy Jump", va irrompre damunt l'escenari, tot obligant Diges a interpretar de nou el seu tema al final d'un concurs que va viure el primer sabotatge de la seva ja llatga Història.



Els afecciomnats al futbol tenien les alegris d'una novva lliga pèl Barça de Pep Guardiola. I Sud-Àfrica, seu per primera vegada d'un Mundial, veia com Espanya s'enduia la "copeta" a casa en un renyit partit contra Holanda, i al so de les vuvutzel·les.

La crisi econòmica mundial ha provocat les fusions de les caixes d'estalvi, algunes de les quals han desaparegut, absorbides per altres, com és el cas de Caixa Girona. D'altres, en canvi, s'han estimat més la fòrmula de la "fusió freda".

Mentre començava Novembre el Papa viatjava a Espanya, en un viatge llampec que el va dur a Santiago de Compostela i a Barcelona, on va dedicar la ja Basílica de la Sagrada Família al llarg d'una cerimònia de tres hores i escatx que TV3 va retransmetre arreu del Món.

Novembre, però, també donava una gran alegria a Ses Illes, Catalunya i Andalusia, doncs el Comuitè encarregat de concedir el títol de Patrimoni Immaterial de la Humanitat, depenent d'UNESCO, atorgava aqusta alta distinció a tres manifestacions culturals de reconegut valor; quals són el Cant de la Sibil·la, que s'interpreta a Ses Illes la nit de Nadal, així com també als Castells i un gènere musical que, si bé és propi d'Andalusia, ha representat durant anys Espanya arreu del Món; el flamenc.

I, després d'anys d'espera, arribava l'hora per que l'escriptora Ana-María Matute s'endugués el Premi "Miguel de Cervants" de les lletres castellanes a casa, malgrat que ella ja no ho esperava. Però també enguany les lletres castellanes han estat premiades en altres àmbits, doncs després de 20 anys sense aconseguir-ho, un altre escriptor en aquesta llengua; Mareio Vargas Llosa, s'enduia el Nöbel de Literatura. Però també hi ha hagut enguany un Nöbel força controvertit; el de la Pau, atorgat a l'activista xinès Liu Xiaobo, a qui l'Executiu d'aquéll país manté empresonat per, senzillament, demanar justícia.

I a Catalunya, les eleccions del dia 28 de Novembre van donar la victòria a CiU, desbancant, per tant, el Tripartit i deixant José Montilla sense la Presidència de la Generalitat. És un resultat que, en clau espanyola, ja va ser interpretat per part dels experts com un revés a Zapatero.

I, per arrodonir el pastis, el Pont de la Constitució va estar marcat per una plantada dels controladors aeris espanyols que va deixar tot l'espai aeri del país sense cobertura i, evidentment, bloquejat. La crisi es va acabar amb la militarització del col·lectiu.

Després de Nadal, concretament el dilluns 27 de desembre, Mas prenia possessió oficial del seu càrrec de President de la Generalitat de Catalunya, i a la mateixa tarda del dilluns ja es feia pública la composició d'un Executiu que prenia possessió el dimecres, dia 29.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada