dimecres, 29 de març del 2023

CAP A LA "CULTURA DE LA CANCEL·LACIÓ"?

 


     D'un temps ençà escoltem i llegim notícies sobre el fet que, a  determinades Biblioteques escolars, s'ha optat per retirar llibres que, a judici dels qui les administren, són; "potencialment perillosos" per els infants.

  Es tracta de llibres que, de tota la vida, al menys que jo recordi, han estat sempre qualificats com a "infantils", sense que mai ningí hagi gosat dir el contrari.

  Fins i tot, degut a aquesta "política de la cancel·lació", o de la censura, sembla que, en l'actualitat, serien impossibles autèntiques obres d'art de la Factoria Disney; com ara; "La Sireneta" o; "La Bella Dorment" cintes que hom considerava aptes per els menors, des que van ser creades.

  Fins i tot, a casa nostra, hi ha una polèmica per les anomenades; "cançons de picar de mans", amb què els més petits juguen. Llengua a part, possiblement sí que n'hi ha alguna que tingui una lletra no especialment adequada per els més petits.

  El passat cap de setmana em sorprenia en gran mansera llegir una esfereïdora notícia, segons la qual una professora s'ha vist obligada a dimitir del seu càrrec en un centre docent dels Estats units. La raó?. Doncs senzillament per que uns pares es van escandalitzar després que la docent ensenyés als seus alumnes una foto del; "David", una escultura del Renaixement, realitzada pel gran; Miquel Àngel.

  Hem arribat a un punt en el que s'imposa una nova; "cultura de la cancel·lació" o de la censura que no se sap amb gaire certesa de què és fruit; si d'un puritanisme hiperfanàtic o d'una ignorància suprema cap a obres d'art que, sens cap mena de dubtes, són autèntiques joies de la Cultura universal.










FOTO: "David". Escultura de Miquel Àngel. Fonts: Viquimèdia-CCMA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada