dimecres, 6 de maig del 2015

CLAR I CATALÀ

  Fa uns pocs dies es feia pública la notícia del fet que algú ha tingut la lluminosa idea de posar a la cenda uns packs, en forma de tecla d'ordinador, on s'inclouen dues etiquetes adhesives, que corresponen a les combinacions de lletres; "NY" i "L·L", respectivament.

  Segons la notícia que va donar TV3, cal enganxar aquestes etiquetes a les tecles; "Ñ" i"<>", respectivament, per que un aplicatiu que caldra baixar d'Internet s'encarregara de donar a aquestes dues tecles els valors que marquen les etiquetes. Sembla que, de moment, només s'han posat a la venda uns quants d'aquests packs, com si es trtactés de quelcom experimental.

  Aquest fet és comparable amb el qur va passar, ja fa uns anys, amb la polèmica lletr "Ñ", que la gran majoria de teclats no posseïen, i que, quan s'escrivien en castellà paraules que  la incorporaven,, calia senzillament escriure una "N" mentre no va estar disponible el caràcter. Però, quan els teclats van tenir-la,el cert és que encara va passar temps, fins que els aplicatius disposéssin de la lletra, amb lo qual el problema era majúscul doncs, quan es premia la tecla "Ñ", podia sortir qualsevol cosa.

  Des que s'escriu normalment en català tots utilitzwm normalment sense problemes les combinacions "NY" i la L geminada, tot fent-les manualment, un fet que sembla no implicar cap mena de problema.

  Què deu passar amb llengües que, com és el cas del xinès o el japonès, que disposne de milers de símbols a l'hora d'utilitzar un teclat adaptat?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada