dimecres, 12 de novembre del 2014

UNA GRAN FICADA DE POTA

  Procedeixen del Continent Asiàtic, més concretament del que avui coneixem com l'India. Són els romanís, zíngars o, senzillament, els gitanos, nom que prové del terme; "egipciano", donat antigament a aquest poble, ja que hom creia que procedien d'Egipte. Actualment estàn estesos per tot el continent europeu, essent dintre dels pobles considerats "minoritaris", un dels més nombrosos. També n'hi ha, però en menor número, a la resta del Món. Tenen una cultura i també una llengua pròpia; el romaní o caló, malgrat que molts dels integrants d'aquesr poble han adoptat la llengua del pais on resideixen, i a Espanya han adoptat majoritàriament el castellà.

  Fa unes poques setmanes, la Real Academioa Española de la Lengua va treure la nova edició del seu Diccionari Oficial; el DRAE. En ell hi figuren paraules molt utilitzades, i d'altres no tant, amb les seves respectives definicions.

  Doncs el divendres, 7 de Novembre, diversos membres de la Comunitat Gitana van manifestar-se davant d'aquest organisme regulador de la llengua castellana, donat que el flamant DRAE dona al terme; "Gitano", entre d'altres, la definició de "trapella".

  En aquest sentit, fonts de la Unión Romaní van qualificar la definició com; "Un argument més per avivar el racisme en aquest país", mentre quer la RAE sembla defensar aquesta monumental pifia, feta després d'assegurar que, entre d'altres, havien estat suprimides definicions de caràcter eminentment masclista.

  I és que si realment són tants els controls que es passen abans de plasmar una obra tan important com el DRAE en paper i en digital, cal preguntar-se còm és que als senyoprs Acadèmics se'ls hagi passat per alt semblant pifia.

  Segons sembla, aquests senyors no s'han molestat en absolut a comprovar que, si bé hi ha alguns gitanos que encara practiquen el nomadisme, en l'actualitat la majoria s'han assentat i treballen, havent-se guanyat la ciutadania dels paisos on resideixen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada