dimecres, 15 de maig del 2013

ELS TRES PEUS DEL GAT

  Fa un temps, algú em comentava el fet que els humans som, d'alguna manera, uns "busca raons". Evidentment que uns més que els altres. Però el cert és que sempre hi ha en aquesta vida algú que vol "buscar els tres peus del gat", com vulgarment es diu, creant un problema allà on no n'existeix cap.

  De fet, en pocs dies s'ha assistit a diverses mostres, algunes d'elles, fins i tot molt greus, de la creació de polèmica allà on fins el moment de crear-se, aqusta no existia.

  La darrera es donavas el dia 9 de Maig passat, a la Comunitat d'Aragó, en quina franja oriental, que limita amb Catalunya, sempre s'ha parlat amb més omenys variacions, caatalà, a més de castellà i la "fabla" aragonesa.

  Doncs encara que sembli un d'aquells acudits que podriem dir que són tan innocentons que gairebé són infantils, ara i per obra i gràcia del PP i el Partit Aragonés Regionalista, resulta que a la Franja ja no es parla català, si no LAPAO, que és l'acrònim de "Llengua Aragonesa pròpia de l'Aragó Oriental", mentre que el que es parla a la resta de la comunitat, ja no es diu "Fabla" aragonesa, si no LAPAPYP (Llengua aragonesa pròpia de l'àrea del Pirineu i Prepirineu).

  A la vista d'això hem de considerar que totes les llengües tenen variants; tan el català, que és diferent a cada demarcació i, fins i tot, a cada comarca, com el mateix castellà, que és una mica diferent a cada una de les Comunitats que el parlen dinste del territori espanyol. I si anem a Ibetroamèrica, la variabilitat es multiplica, de la mateixa manera que, també el gallec  i l'euskera deuen tenir la seva variabilitat a cada província o comarca.

  El cert és que algún dia se li encén a algún dels polítics que diuen representar-nos la bombeta de començar a nomenar d'alguna manera les diferents variants de cada una de les llengües oficials del territori espanyol, ja podem preparar-nos per no saber, exactament, de què parlarem.

  I és que n'hi ha que després d'organitzar un enrenou, en culpen els qui van voler, utilitzant tots els mitjans al seu abast, evitar-lo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada