dimecres, 8 de maig del 2013

NORMALITZAR O "PERVERTIR?

  El dijous, 2 de Maig passat, dia de festa a la Comunitat de Madrid, la seva televisió autonòmica va emetre, dins del programa "Zoom", un reportatge en el que es comparava la normalització lingüística, que es dúu a terme a Catalunya i Euskadi, amb una mena d'imposició més pròpia d'altres temps, en que el català i l'euskera eren considerats gairebé "residuals" o, fins i tot, no eren considerats llengües pròpiament dites ja que, i ja era el súmmum de la ignorància, ensenyar-les a l'escola estava totalment prohibit.

  El reportatge en qüestió que, si no ha estat retirat,. és possible veure sencer a través de la pàgina web del canal televisiu, qualoifica la Generalitat i les Institucioins basques de "totalitàries", tot comparant-les amb el nazisme o l'estalinisme per, entre d'altres, potenciar, de manera especial, les llengües d'ambdues Autonomies. I, com a exemple d'una "espanyoilització" que algúns polítics voldrien tornar a instaurar, apareix a la pantalla una persona que dona noms de capitals, com ara Girona o LLeida, en castellà (Gerona, Lérida). També diu que no diria ara "Cesaraugusta", en lloc de "Zaragoza", malgrat que els habitants de la capital aragonesa, sí que es diuen "Cesaraugustanos" en castellà corecte, tot i estar admès per e la Real Academia Española, el terme més popular "Zaragozanos".

  I, deixant de banda el dret a decidir, ja que aquesta persona del reportatge s'entesta enm dir "Gerona", cal preguntar-se què passaria si algú, en un afany de catalanització, diguem-ne "arrauxada", a la castellana ciutat de Valladolid comencés a anomenar-la "Tancadolit"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada