dijous, 7 de maig del 2009

UNA PANDÈMIA DE POR

Al llarg de la Història de la Humanitat han estat moltes les maneres d'infondre la por, soliviantar els pobles d'alguna manera, per que teméssin alguna cosa determinada, un fet que fa que puguem dir, d'alguna manera, que la Història de la Humanitat i la de la por caminen paral·leles.

Antigament eren les religions, moltes d'elles basades en tabús que, sortosament, la ciència s'ha encarregat de desmentir, les que infonien la por als pobles.

Més tard, i amb el feudalisme, tot i existir també les religions, eren els totpoderosos senyors feudals els qui també se les empescaven en el tema, o diversió, d'atemorir els pobles, tan pel que fa els impostos com també amb autoatribuïdes prerrogatives.

En l'època de la Inquisició de nou l'Esglesia s'erigia en mestressa i administradora de la por, tot infringint càstigs als qui, segons els qui manaven en aquells moments, "infringien" el que ells consideraven "just". Així, persones que ni tan sols eren "bruixes", van ser tingudes per tals i, sota aquesta acusació, assassinades.

Els règims dictatorials, dels que malauradament encara en queden algúns, limiten la llibertat d'expressió i altres drets fonamentals, també mitjançant la por i, per protegir-se, protesten si algú els vol ensenyar el camí del respecte a aquests drets.

Però ara la por ens la porten els mnitjans de comunicació i, sobre tot, aquells més sensacionalistes. Un clar exemple no és altre que el de la "grip nova", una malaltia que han tingut algunes persones. Però el cert és que de la "grip nova" n'han fet gairebé un objecte de psicosi, tant que el diumenge, mentre veia les notícies del vespre, hom explicava el cas de persones que han de dur mascareta, per raons d'al·lèrgia o altres malalties que els obliguen a dur-ne, les quals havien estat objecte de burla.

I és que, com podem comprovar, costa molt poc infondre la por, fins i tot, a nivell internacional, tot convertint aquesta grip en una autèntica pandèmia, no del virus, si no de por.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada