dimecres, 15 de desembre del 2021

L'ADÉU A LA DICTADURA DEL FUM

   Des que va ser portat a casa nostra, des del Continent Americà el tabac, quins orígens se situen, segons Viquipèdia, a la zona andina, entre Perú, Equador i Colòmbia és una substància, procedent de la planta; "Nicotina Tabacum", ha tingut diversos usos, el darrer dels quals és el de fumar-lo, tot i que en alguns indrets, també el masteguen.

  El cinema i, sobre tot, les pel·lícules de Holywood, van elevar el costum de fumar a la categoria de "moda" o símbol de "classe".

  Amb el temps s'ha demostrat científicament que el fum del tabac és perjudicial, no només per aquells que fumen de manera "activa", si no també per aquells que els envolten, o "fumadors passius".

  Darrerament els fumadors estàn tenint vetada la seva entrada en diversos locals tancats. Els primers van ser els Hospitals, als que va seguir la Hostaleria i Restauració.

  De fet, ja hi ha un país al Món que es pot considerar "país lliure de fum". $Es el petit regne de Bhutan, en ple Himàlaia. Allà, no només està prohibida la seva venda si no que, si a algú n'hi troben, es pot enfrontar a una greu sanció.

  Darrerament, i amb motiu de lluitar contra els estralls del fum del tabac, s'han pres diverses mesures; com la de fer poc atractius els paquets de tabac, sobre tot, amb fotos punyents sobre els seus molts perills. També se'n ha elevat el preu que es preveu que segueixi pujant per dissuadir encara més els fumadors.

  Aquesta setmana passada es feia públic que, a Nova Zelanda, es començarà a prohibir "de per vida" la seva venda, començant per aquells que van néixer l'any 2008.

  A nivell d'Espanya, Sanitat proposa prohibir fumar a les terrasses dels bars, així com a les parades de bus amb lo qual hi haurà, sortosament, més espais lliures de fum fins i tot, a l'exterior.

  I, si tot això prospera, algun dia podrem dir que veure una persona fumant ja no sigui la norma, si no una excepció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada