dimarts, 4 d’octubre del 2016

DIFÍCIL D'IMAGINAR

  La darrera setmana de Setembre passat va estar presidida per la polèmica, endagada pels regidors de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona, en el sentit que els cupaires proposaven, entre d'altres, la retirada del monument que existeix al final de la Rambla, dedicat a Cristòfor Colom, quelcom que tenien la intenció de presentar al darrer Ple que el Consistori va celebrar el mes de Setembre, celebrat el divendres, 30 d'aquell mes, en que, evidentment, la proposta els va ser tombada.

  L'argument dels cupaires era que el monument simbolitza "l'opresió i la onquesta". I, com a acte de "desgreuge", pretenien que, en lloc de l'escultura de Colom, que pretenien traslladar a un museu, s'hi instal·lés una altra peça, al·lusiva a la Resistència americana.

  Com tants altres monuments que tenen fama mundial, el de Colom té, hores d¡'ara, unes connntacions més de popularitat que de simbologia política. Va ser erigit amb motiu de l'Exposició Universal de 1886, per tant, té més de 100 anys d'Història i és ja un dels símbols de la capital catalana, juntament amb la Catedral i la Basílica de la Sagrada Família, quines obres de econstrucció estàn a punt de concloure.

  De símbols populars, n'hi ha arreu del Món, per la qual cosa es fa mol difícil, per exemple, imaginar Madrid sense la Cibeles o el monument a Miguel de Cervantes, Paris sense la Torre Effel, Koppenhagen sense la Sireneta, Nova York sense la Estatua de la Llibertat, Roma sense el Coliseu o l'Arc de Titus,o Brusel·les sense el Manneken-Pis o l'Atomium, ér citar-ne només alguns.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada