dimecres, 17 de novembre del 2021

UNA BOTIGA DE "CAGANERS", A GIRONA

 

Una de les figures del Pessebre, a Catalunya, la Comunitat Valenciana i Ses Illes és el "caganer".

  Aquesta figura, que representa un home, vestit amb camisa blanca, pantalons foscos i barretina i, en ocasions, fumant una pipa, rep diversos noms; com ara; "L'home que caga", "L'home que fa les seves necessitats" o, com se'l coneix a Menorca; "En Bernat que caga".

  Originari de finals del segle XVII i pricipis del XVIII, però popularitzat durant el XIX sembla que, originàriament, no era exclusiva del pessebre.

  Des de 1992, una empresa familiar, de Torroella de Montgrí, fabrica aquest simpàtic personatge, del que cada any en treu nous models. Així, podem trobar polítics; com ara Donald Trump, Kamala Harris o  el dictador veneçolà; Nicolàs Maduro, fins els típics de pagès català, passant per músics, de la talla de Lluis Llach o Rosalia, o esportistes, de la de Marc Màrquez, només per posar alguns exemples.

  La passada primavera aquesta empresa inaugurava botiga a Barcelona, que ara ja en són dues. I, ara que s'acosta el Nadal, també tindrem la sort de poder comprar la simpàtica figureta en una botiga  que s'obrirà a Girona ciutat.

  I és que, tan els pessebristes, com els col·leccionistes, tindran una ocasió immillorable per trobar aquestes figuretes més a prop.









  FOTO: "Cagaaner" caracteritzat com a Marc Márquez. Font; caganer.com, web oficial de l'empresa que fabrica les figures.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada