dimecres, 8 de maig del 2019

EL QUE ÉS "CORRECTE" I EL QUE NO

Anys enrere, quan molts de nosaltres anavem a l'escola o a l'Institut, la majoria de produccions culturals; tan llibres, com revistes, pel·lícules i cançons, havien de passar per la censura que, en moltes ocasions, "mutilava" o, fins i tot, segrestava les publicaciomns, tan d'Espanya, com de l'estranger, que no s'ajustaven als cànons que en aquella època regnaven.

  Així, algunes cançons es van veure retallades, mentre que d'altres van haver de canviar paraules o frases que, en aquell moment, eren considerades; "incoherents" o "incorrectes".

  Sortosament, amb l'arribada de la democràcia, aquelles obres que es van veure modificades o prohibides, han sortirt a la llum amb tots els ets i uts que llavors novan pode tenir.

  Estem en ple segle XXI, i hom s'omplena la boca amb la ja gairebé gastada; "igualtat de gènere", un fet que està bé aplicar, sobre tot en el sentit que, a la mateixa feina, homes i dones cobrin el mateix i tinguin els mateixos drets.


  El divendres, fia 3 de Maig, un mitjà digital es feia ressó del fet que una escola catalana ha començat a retirar de la Biblioteca Escolar obres de caire infantil de les que són "de tota la vida". L'excusa per la seva retirada?. Doncs senzillament, perquè són considerades; "masclistes" i "tòxiques".


  El cert és que no s'han retirat tres o quatre títols, si no més de dos-cents, segons el mitjà apunta. Entre ells, contes; com els de"La Blancaneus" o "La Bella Dorment". O, fins i tot, la popularíssima i molt antiga; "Llegenda de Sant Jordi", en la que, com tots sabem, el Sant cavaller salva la princesa del drac.

  Sembla que llibres; com el de Sant Jordi, es volen sustituir per altres, amb protagonistes femenines, en que la protagonista es salva sola.

  I és que, segons sembla, algú restà interessat en velles pràctiques de censurar o mutilat allò que, de sempre, hqa sigut d'una mateixa manera. Hi ha coses que no podem canviar d'un dia per l'alrtre, que són com són, i hauriem d'acceptar-les tal com són. Un conte, és ficció. I una llegenda, si fa o no fa també. I, evidentment, no ppodem canviart-ho d'avui per demà.

  Hem de deixar les coses com són, i no ficar-nos en embolics que no ens porten a res de bo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada