dimecres, 14 d’octubre del 2015

PSEUDOCATALANITAT I HISTÒRIA

  Fa poc tornava a llegir en un portal de notícies el fet que, no sé per quin motiu, hi ha qui s'entesta en atribuïr catalanitat a personatges de la Història que, ni de bon tros, havien nascut en terres catalanes, encara que, possiblement, haguéssin passat per elles.

  Així, qui ha tingut aqueasta "lluminosa" idea,, no ha sdubtat en catalanitzar l'orígen de Cristòfor Colom qui, evidentment, era genovès, tsl i com es pot consultar a l'Arxiu Històric de la ciutat portuària italiana.

  O el més gros encara, atribueixen catalanitat a Miguel de Cervantes, autor d'una de les obres capitals de la Literatura clàssica espanyola; "El Quixot". Resulta que el militar i novel·lista era natural de la llavors petita població, avui tan o més gran que la veina Girona; Alcalá de Henares, que es troba a la Comunitat de Madrid.

  El fet del seu possible pas per Catalunya no pressuposa que, ni Colom ni Cervantes siguin catalans.
 
  I és que no tenim cap necessitat de catalanitzar qui no va néixer en aquesta terra, més quan comptem amb escriptors de la talla de Ramón Llull, Mossèn Cinto Verdaguer, Salvador Espriu o Mercè Rodoreda; arquitectes, com Gaudí, Jujol, Puig i Cadafalch o Masó; compositors de l'alçada de Toldrà, Morera, Viladesau o Bardagí i pintors tan reconeguts com Dalí, Miró o Tàpias, només per citar algúns dels moltíssims que hi ha, i quina obra és bén representativa de Catalunya.

   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada