dimecres, 13 de juny del 2012

 Si heu vist la pel·lícula "Moonraker",  una de les de la nissaga "007", recordareu que, en ella, el "dolent" de la història, un magnat de la indústria química i apassionat dels vols aeroespacials, s'ha fet portar,pedra per pedra, un castell de la riva del Loira, i muntat de nou als Estats Units.

  Això és pura ficció. Però el que no ho és és el fet que a la comarca del Baix Empordà, concretament entre Palamós i La Fosca, i en una propietat privada, ha estat localitzat un claustre romànic que, segons els experts, podria ser un "germà" del de  Santo Domingo de Silos.

  La peça, que fa mig segle que és allà, va ser comprada, segons sembla, pels seus propietaris allà pels anys 50 del passat segle XX, pel preu d'un milió de les antigues pessetes (6.000 dels actuals euros), i ha estat allà, completament allunyada de tothom.

  No és l'únic cas, doincs a Catalunya n'hi ha un altre. Concretament a la comarca del Ripollès, a la vila de Camprodón, on un particular té a la seva finca privada una capella i un claustre, també romànic que, segons sembla, amenaçaven ruïna, i havien de ser enderrocats. Tot i això, i a diferència del de Palamós, aquests estàn catalogats.

  A saber quàntes d'aquestes petites "perles" històrico-artístiques, lluny d'estar a la vista del públic, estàn amagades, en finquyes particulars i tancades a pany i forrallat arreu del planeta. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada