dimecres, 17 de novembre de 2010

NOSTALGICS i RANCIS

És molt probable que, en més d'una ocasió,. ens haguem sentit un ja famós retret, en el sentit de que "sempre parlem del que passava durant el franquisme". I és que, si en parlem, és per reivindicar altres coses, com per exemple, que no es torni a donar més un fet semblant enlloc, doncs una guerra fratricida com aquélla, seguida d'una fèrria dictadura que eliminava tota veu discordant, el cert és que no agrada a ningú que pensi en demòcrata.

Precisxament fa uns pocs dies, tot mirant què ens brinda l'amplíssim ventall de canals que ens ofereix la TDT, vaig topar-me amb un canal temàtic, anomenat "Intereconomía". Allà, tres copresentadors estaven en plena labor de visionar, dins d'unprograma titulat "España en la memoria", imatges de la Història recent d'Espanya i el Món, entre les que vam poder veure el brutal assassinat del president John F.Kenney, unes cruels i punyents imatges que, ja en aquéll moment, van donar la volta al Món, malgrat que no es comptava amb els mitjans tecnològics que ara tenim.

En una de les pauses dels vídeos, un dels copresentadors, per cert, d'avançada edat, sí que va parlar del dictador, però en els termes "Su Excelencia"(...), afegint tot seguit que "Hay que decirlo (y respetarlo) como es", i comparant Espanya, on tot el que simbolitza aquélla nefasta època de privació de la llibertat, òbviament que cal eliminar-ho, amb Itàlia, país del que deia que "conserven" tot allò qaue fa referència a Mussolini.

Xoca, certament, el grau de rància nostàlgia d'aquéll copresentador, el nom del qual ni tan sols recordo. Però el que és molt evident en ell és que, segons sembla, encara no s'ha assabentat que aquí, a qualsevol de les Comunitats Autònomes espanyoles, la gent que va patir els horrors d'una guerra fratricida i una posterior dictadura, no vol ni sentir parlar tan bé d'aquélla època d'aïllament i, com és molt natural, si a Itàlia volen conservar els simbols d'un passat nefast, poden fer-ho. Però no per que ells es llancin al pou, tothom ha de fer-ho.

A més, i com deia Yodha, el vell mestre Jedi de la nissaga "La Guerra de les Galàxies", "la guerra no el fa a un més gran", més aviat el rebaixa, i molt.

Cap comentari:

Publica un comentari