dimecres, 27 d’abril del 2011

UNA "SEGURA" INSEGURETAT

El dia 26 d'abril passat es complia ja un quart de segle del que es va considerar com un dels pitjors desastres nuclears de la Història; el de Txernobyl, a la llavors encara anomenada "Unió Soviètica". Unes proves en un reactor que estava defectuiós van alliberar una quantitat de radiació que superava en 400 vegades la que va alliberar la bomba llançada sobre Hiroshima durant la Segona Guerra Mundial.

Un mes abans d'aquest trist aniversari, l'11 de Març, una atrra central nuclear sofria danys, no per proves en aquest cas, si no per culpa del terratrèmol i posterior tsunami que va arrasar la regió de Fukushima, al Nord-Est del Japó, un altre desastre de proporcions tan gegantines com les del de Txernobyl.

De fet hi ha haguit desastres en nombrosos complexos d'aquest tipus, però mai fins al desastre de Txernobyl, que va començar a obrir el debat per posar en qüestió la seguretat de l'energia nuclear i, sobre tot, dels resxidus del combustyible que s'utilitza a les centrals, uns residus que, malgrat estar "gastats", no deixen de ser altament contaminants.

De fet ja s'han alçat veus en contra de les centrals nuclears, sobre tot al Món Lliure, doncs a paísos com la Xina, que encara viuen sota obsoletes dictadures, això és impensable, tal i com els ha passaat als pobres habitants d'un poble que en tyenen una gairebé engaqnxada a les seves cases i, malgrat les promeses (mentides dels polítics) de que els traslladarien, segueixen allà i, segons els mateixos habitants manifestaven a TV3, hi ha nmolts casos de malalties mai vistes fins ara.

Esset tan insegiura com és l'energia nuclear, el més sensat seria apostar per altres fonts, c0m les renovables, més netes, barates, segures i, naturalment, més saludables.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada