dijous, 26 de novembre del 2015

L'ESPORT ÉS COSA DE TOTS

  Fa uns pocs dies llegia en un servei informatiu en linia una notícia que feia referència a un esgarrifós episodi de violència en un partit de futbol de categories inferiors.

  En concret, els fets van tenir lloc a Andalusia,en el decurs d'un partit entre dos equips de categories inferiors, concretament, aficionats, quan una decissió de l'àrbitre en contra d'un dels dos conjunts que s'enfrontaven, va fer que un aficionat fanàtic comencés a insultar de manera molt grollera el Jutge de Linia que, en aqust cas, era una dona.

  Segons el servei informatiu, els insults van durar des del moment de la decissió arbitral, fins el final de la confrontació. I, el més trist del cas, és que el fanàtic es valia dun megàfon per increpar la pobra assistent arbitral, un fet que va provocar que el col·legiat ho reflectís a l'acta de l'encontre.

  Evidentment que l'esmentada acta va tenir el seu efecte, de tal manera que l'aficionat que es va creure superior als àrbitres, ja no podra entrar a cap competició esportiva durant un llarg periode de temps.

  En aquests temps, en que es reclama igualtat entre homes i dones, el millor és considerar que si una dona pot, per exemple,m treballar com a taxista, també pot ser assistent d'un jutge esportiu. I, òbviament, fer-ho tan bé com qualsevol home doncs, independentment del sexe, per fer aquesta feina només cal conèixer bé la normativa de l'esport que s'està arbitrant. I, com a dona, es mereix tot el respecte.

dijous, 12 de novembre del 2015

MODA, PSICOSI I VIRALITAT

  Fa unes poques setmanes es feia públic un informe de l'OMS, segons el qual la carn vermella i la processada poden ser potencialment cancerígenes.

  La forma sn que el mateix es va difondre va encendre totes les alarmes, tan de consumidors, com de productors temerosos, aqusts, darrers, de la baixada de les seves vendes i, en conseqüència,dela caiguda en picat dels preus dels seus productes.

  Posteriorment l'OMS suavitzava la notícia tot afirmant que, si bé es pot menjar de tot, cal fer-ho amb molta moderació.

  No és aquesta la primera vegada que es crea psicosi, doncs en altres ocasions va ser el peix blau, del que avui se sap que és beneficiós per la salut. Però també es va dilapidar en un temps l'oli d'oliva en benefici d'altres olis, no tan saludables i més fràgils; com els de soja i gira-sol, entre d'altres. O el sucre, en benefici dels anomenats "sucres-alcohol", com ara la sacarina, que va arribar a ser popularíssim en determinats moments.

  Vist el panorama, i posats a demonitzar aliments, hauriem de preguntar-nos quines seran les properes demonitzacions alimentàries que es faran virals...

 

dijous, 5 de novembre del 2015

POPULAR O INPOPULAR?

  Les noves normes respecte dels edificis ordenen que, si aquests són molt antics, es restaurin, tot deixant-los la façana tal com va ser construïda. Per això valen les tasques de neteja que, senzillament, desprenen la pàtina que el temps i la contaminació han deixat a les pedres i elements ornamentals que la cobreixen.

  Però aquestes normes també ordenen que, si les entrades als edificis tenen barreeres arquitectòniques que impideixen entrar a persones amb mobilitat reduïda o que van en cadira de rodes, es pugui fer un accés, adequat a aquestes persones, una condició que han de tenir llocs com edificis oficials i altres edificis d'utilitat pública.

  A la Gran Via de Girona, fent cantonada amb el Carrer Nou, hi ha la oficina central d'una d'aquestes entitats bancàries que podriem anomenar; "de tota la vida". L'edifici que la conté ha patit recentment un d'aquests "rentats integrals de cara", tan de dins com de fora, que l'ha deixat com si realment haguéssin acabat de construïr-lo ara mateix.

  Però les escales de la porta principal segueixen allà. I aquí està la pregunta; Es que ningú s'ha rcordat de fer aquesta oficina bancaria accessible per a les persones discapacitades?