dissabte, 20 de setembre del 2014

JA EL TORNEM A TENIR A SOBRE

  Segons la pel·lícula, això va dir LLuis Companys quan estava detingut a Madrid en el moment que un dels que l'havien torturat fins al deixar-li ferides als peus per que els digués on eren els diners de la Generalitat, va tornar a la cel·la.

  La mateixa expressió podem aplicar ara mateix a un d'aquells programes de televisió, anomenats "reality shows" que, de tant en tant, tornen a l'actualitat de la més que incerta TDT que funciona en aquest pais.

  Com no podria ser d'altra manera, em refereixo a l'incombustible "GH"...que ja compleix la seva edició número 15.

  I és que, com cada edició, el programa en qüestió vé amb la polèmica enganxada als talons una polèmica que, en aquest cas, vé donada per la presència d'una cabra i, quàsi trencant una de les estrictes normes de la seva religió, la presència d'una jove de religió musulmana, natural de Ceuta.

  No sé si la pobra cabra ha provocat ja polèmica. Però si la jove musulmana que, a més, sembla ser que apareix, o apareixia, al Twitter, doncs sembla que el compte ha estat esborrat, fotografiada degollant un xai, i amb una inscripció amenaçadora a peu d'imatge.

  Sigui com sigui, el cas és que ja tornem a tenir entre niosaltres una nova edició d'un dels més antitelevisius concursos que mai han estat emesos. Sembla, però, que té molta audiència.

  I és que, com diu una cançó de Joan-Manuel Serrat, "La gente va muy bien, para decir que sí, para decir Amén"...

 

divendres, 19 de setembre del 2014

EL QUE FALTAVA PER...

El divendres, 19 de Setembre, la plataforma "Periodista Digitasl", inseria una entrevista, realitzada per R4G, una ràdio en linia, a un periodista que, segons sembla, ha estat un temps col·laborant amb la que es fa anomenar "Córdoba TV"

  Curiosament, però, sembla que el canal, de caire islamista, no emet des de la capital cordovesa, tal i com seria d'esperar, si no des de San Sebastián de lls Reyes, població de la Comunitat de Madrid. De moment, però, només es pot sintonitzar via Internet.

  A la plataforma, i a mode de "televisió a la carta", es poden veure diferents vídeos, en àrab uns, subtitulats en castellà, i d'altres, directament en castellà.

  En un d'aquests, en el que es qualifica de "meravellosa" una religió que, per començar, menysté les dones en una tremenda ostentació de masclisme.

  El vfdeo alliçona els possibles espectadors sobre còm preparar el viatge a La Meca, una de les obligacions cde tot musulmà, per adorar la "Kaaba", una pedra negra, de forma cúbica, que està situada al centre del pati de la gran mesquita amb que aquella ciutat, prohibida als no-musulmans, compta.

  Swembla bén bé veritat que, en els temps que corren, en que hi ha una sèriie de fanàtics embogits que, a cop de ganivet, maten a plaer, hi hagi encara qui vulgui fer apologia d'una religió que, certaqment, enas ha donat massa botons de mostra  com per considerar-la poc o gens fiable. 

dijous, 11 de setembre del 2014

COMPRAR, LLENÇAR...COMPRAR

  Vivim en un món de tecnologia i progrés, com diu una cançó de fa anys.

  Un món connectat a Internet, en el que, dissortadament, tot el que fem pot ser "supervisat" des de la distància per no sabem exactrament quines persones o empreses.

  Tal és el cas que va passar-li fa poques swetmanes a un amic meu qui, a més, està molt ficat en el tema de la informàtica. Tan que mai ha hagut de portar l'ordinador al taller dels informàtics, doncs ell mateix es reesol els problemes que puguin sortir a la màquina.

  Feia un mes, apeoximadament, que aquest amic meu havia instal·lat una versió d'un conegudíssim sistema operatiu, ara ja en procés d'obsolecència, malgrat ser el millor que haurem vist.

  Aquesta versió, que esta en anglès, i quin funcionament semblava correcte, va reportar que, un bon dia, just a l'hora de dinar, el meu amic rebés una estranyíssima trucada que, segons sembla, procedia dels creasdor4s del sistemas.

  Van explicar-li, també en anglès, per descomptat, que la màquina donava "senyals d'error" i, després de prendre el control de la màquina i fer-li veure els "erroras" (Qui sap si creats a propòsit), van decidir de bloquejar-li l'aparell sense més explicació que el fet que "no tenia llicència".

  I és que sembla que, en aquests moments, la única cosa que importa a alguns és que es faci despesa, en el que sigui, sense importar si el que ja tenim funciona correctament. I no és allò de "renovar-se o morir", si no que ès el "comprar, llençar...,comprar", que és força més greu en aquests moments de crisi que estem encara passant.

dimecres, 3 de setembre del 2014

FALTES, FALTETES I FALTASSES

    Fa uns anys que algçú de la veina França em va comentar que, en aquell país, hi ha molta gent que no sap escriure correctament la llengua gal·la.

  Tal fet, però, també el podem veure i comprovar a casa nostra; tan amb el català com amb el castellà un fet que, segons alguns experts, ha estat provocat per la irrupció de les noves tecnologies i, amb elles, dels missatgfes breus, en els que les paraules es resumeixen de tal manera que, en ocasions, només és resdueixen a una o dues lletres.

  Fa poc, una plataforma digital de notícies presentava un senzill test, en llengua castellana, per comprovar el nivell que els lectors tenen d'aquesta llengua. El test consistia en determinar si una sèrie de frases eren o no correctes.

  Però el més greu es veu a les platadformes mateixes, sobre tot en aquelles que admeten comentaris, on es poden veure faltes, tan en català com en castellà, algunes d'elles, de caràcter considerablement greu.

  I és que, certament, no cal ni anar a la veina França niu esperar a la fi d'aquest saegle per començar a comprovar com les llengües, tot usant el seu "efecter plastilina" comencen a simplificar-se, per bé d'algúns, encara que, segurament, per mal dels mésd puristes dels estudiosos i acadèmics.