dimecres, 28 de maig del 2014

DEGOTeIG DE TANCAMENTS

No fa gairres dies passant per Palamós,  vaig poder comprovar com, de sis sales de cinerma que hi havia, tres ja havien deixat d'existir, un fet que es pot comprovar perfectament si mirem la cartellera a la pàgina; "GiroQuè".

  Ja fa temps que, d'una manera persistent, tanquen sales de cinema arreu. I ara li ha trocat a la de Mollerussa, a la demarcació de lleida, el torn d'abaixar persianes.

  Si en un temps es va culpar els molt estesos, en el seu moment, videoclubs, ara se'n culpa la pirateria que alguns canals d'Internet propicien. Però també hi ha altres factors, com el fet que l'IVA que va pujar fins el 21 per cent, també hagi afectat la cultutra tot encarint, entre d'altres, el cinema.

  I, com no podia ser d'altra manera, també les noves tecnologies han jugat el seu paper, doncs moltes sales de poblacions petites no han pogut afrontar el fet d'haver de digitalitzar-se, per tal de passar pel·lícules en 3D que, evidentment, ja no venen en bobines de cinta, com abans.

  I és que sembla que, en un futur, disposar d'una sala de cinema a les nostres ciutats podria ser, d'alguna manera, tot un luxe

dijous, 22 de maig del 2014

UNA DIADA DELS INNOCENTS, AL MAIG

  A principis de Maig passat, saltava als mitjans de comunicació una estranya notícia, segons la qual, els Rolling Stones actuarien durant l'estiu, a la població de Falset, a la demarcació de Tarragona.

  A la notícia s'explicava que l'Ajuntament havia arribat a un acord amb una productora que seria l'encarregada de gestionar la vinguda de la mítica banda de rock a aquella població, tal i com fa uns anys va passar amb una ctuació de Joe Cocker, qui, efwectivament, va actuar a la petita poblacoió tarragonina.

  Un parell de dies després, tot es desmentia, assegurant-se que cap productora s'havia mostrat disposada a contactar amb els roquers per tal que actuéssin a la vila tarragonina. A més, fins i tot apareixien notícies, segons les quals, el Consistori s'havia barallat amb la possible productora, interessaada en el suposadíssim concert.

  I çes que si nosaltres celebrem el Dia dels Innocents el 28 de Desembre, i a Regne Unit ho fan el dia 2 d'abril, dia que anomenen; "The Fools'Day", qualsevol podia dir que la diada de les enganyifes per excel·lència havia esatat trraslladada a principis del mes de Maig.

dimecres, 14 de maig del 2014

L'ECONMOMIA VA BÉ...AMB MÉS ATUR

  Estem en ple mes de Maig, quin primer dia va ser la Festta del Treball, en que es reivindiquen arreu del Món millors condicions per els treballadors, autèntics "motors" de cada pais-

  El 30 d'Abril passat, just abans que es celebrés la ddiada de l'1 de Maig, mentre des de Madrid es deia que "L'economia va més bé", s'anunciava, quàsi com a premonició del contrari, la intenció per part de Torraspapel de tancar la factoria que encara conserva a la nostra Vila, una fàbrica que és el darrer centre de producció que queda d'aquella  de quines xemeneies sortia un fum quina olor recordava, i molt, la del br`poquil quan el bullim.

  El mateiox dia 30 d'Abril passat ja es lamentava, des del Comitè d'Empresa de la fàbrica, aquesta decissió trista i dolorosa en uns moments en els que sembla que s'ha generalitzat entre algúns empresaris, allò d'"Aquesta és la meva", és a dir, fer públic que estàn en fallida i, com qui no vol la cosa, traslladar la producció a d'altres indrets on el preu de la ma d'obra està "tirat", com vulgarmebnt es diu.

  No sé si, tan els empresaruis, com els qui governen, s'han posat mai a la pell dels treballadors a l'hora de planificar les "beneficioses" polítiques que ens deixen , com qui diu vulgarment, amb una ma a cada butxaca. Però, a la vista del que età passant, sembla que no.

dimecres, 7 de maig del 2014

PREDICCIONS FETES REALITAT

 El passat dia de Sant Jordi, l'agència EP publicava un article, segons el qual, Isaac Asimov ja va predir, ara fa cinquanta anys, algunes de les coses que ara ja són realitat, com que naus no-tripulades anirien fins a Bart,. lo qual ja ha estat fet realitat. O gtambé són reals des d'abans d'enguany els aparells de televisió plana, una tecnologia que va començar a aparèixer allà per la segona meitat dels anys 80 del segle passat. Això si, eren pantalles de "plasma" ni el seu preu, prohibitiu.

  Però de prediccions se n'han fet moltíssimes més. I, abans que Assimov fés aquestes,  Aldous Huxley també predeia certes noves tecnologies que, indubtablement, són ja una realitat, com ara la "música sintètica", és a dir, produïda per mitja d'instruments electrònnics.

  I és que molt del que les novel·les de ciència-ficció escrites fa anys van predir, ha passat. Hem arribat a la Lluna, s'està explorant Mart, hi ha "ordinadors en miniatura", que és com Assimov definia els nostres telèfons mòbils intel·ligents. O, fins i tot, hi ha algunes sales que projecten pel·lícules en el format anomenat "sensorama", tal i com predeia Huxley, referint-se a pel·lícules en qyuina projecció també es provoquen en els espectadors sensacions tàctils, olfacxtives o de moviment. Això, de moment, només està en parcs temàtics, com ara Port Aventura.

  I és que realment es van fent realitat totes aquelles prediccions que ens han attibat a través de la literatura. Fins i tot, les impressores ·3D que materialment "imprimeixen" fins i tot el menjar davant dels nostres ulls,. I és que els seus inventors no van tenir altre acudit que jugar amb el nom d'un gran mag al que reten honor amb la màquina. per això l'han anomenada "Foodini".