dimecres, 27 de febrer del 2013

SER MURRI, PERÒ AMB "URBANITAT"

 La nit del dimarts, 19 al dimecres, 20  de Febrer passat, llegia la notícia de que la Federació Espanyola d'Handbol havia defensat la Casa Reial després que una popularíssima humorista televisiva culpés, durant la gala dels Goya, aquest esport de tot el que està passant darrerament.

  L'handbol és un esport que, certament, no en té cap cuilpa de tot el que passa, doncs els qui el practiquen no són, si no esportistes que, ja sigui en categories d'alta competició o en clubs modestos, l'únic que els importa és poder practicar-lo amb llibertat.

  Sembla que es vulgui, d'alguna manera, culpar aquest esport del que un ex-jugador, transformat en autèntic murri, ha fet.. Uns fets que, en primer lloc, han perjudicat el bon nom de Palma i Ses Illes, fins el punt que l'Ajuntament palmesà ja ha fet canviar el rètol de la cèntrica Rambla.

  El cas, com ja hem pogut comprovar, ha fet córrer rius de tinta i també ha generat hores i hores de televisió encara que, la veritat sigui dita, tampoc s'ha aclarit res. I és que, dissortadament, sembla que en aquest país hi ha algúns "murris de guant blanc" que, sense aixecar gran rebombori, minen el bon nom de tot un poble.

dimecres, 20 de febrer del 2013

SABEM EL QUE MENGEM?

  Si heu vist la pel·lícula "Soylent Green", possiblement recordareu el final de la mateixa quan un dels protagonistes, que és policia, descobreix tota la veritat sobre el que els productes "Soylent" són en realitat.

  Recentment ha sortit a la llum un cas molt semblat; el d'uns plats precuinats que, teòricament, haurien de contenit carn de vedella quan, en la pràctica, en coontenien de cavall. Un frau en la composició, malgrat que menjar carn de cavall no és, precisament, perjudicial per a la salut de les persones.

  Arran del frau, la UE ha decidit fer controls d'ADN dels plats precuinats, per tal de determinar si el que contenen realment ´és vedella ò cavall.

  Possiblement no sigui aquest l'únic cas en que hi ha algún problema en plats precuinats. Però sabem realment el que mengem quan comptem un d'aqusts plats precuinats?.

dimecres, 13 de febrer del 2013

GRANS CORTINES DE FUM

 El dimarts, 12 de Febrer passat, el PP feia valer la seva majoria absolutya al Parlament per fer una altrra cop, i ja són massa, de les seves, tot admetent a tràmit una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per declarar, ni més ni menys que les curses de braus, com a Bé d'interès cultural

  Realment martiritzar un pobre animal fins a causar-li la moert, així de freda és la "corrida", no té res de cultural ni d'interessant ni, tal i com se l'anomena també, de "festa". Ni tampoc és "art", sobre tot, si ens fixem que, ja ni els turistes que venen a Espanya van a veure tan vergonyós espectacle com a prova de que és, com a molt, una monumental aixecada de camisa.

  I és que en ple segle XXI, el patiment de qualsevol animal ja no és una forma de diversió lògica, ni molt menys. I el més punyent és que hi ha persones que, tot i sentir-se espanyoles, ja no accepten el fet que una cosa tan poc edificant com veure martiritzar un pobre animnal fins a matar-lo pugui entrar dinas la cultura o la tradició per que, senzillament, és un espectacle totalment anacrònic, pobre i buid de contingut.

  No sé on vaig llegir el fet que, segons sembla, si aquesta ILP esdevé llei, possibilitaria que aquesta monumental bretolada es convertís en objecte d'estiudis universitaris i, el més greu, que s'acceptaria l'entrada dels menors a les "places" de braus. Unes afirmacions que, certament, sonen a bajanada.

  Costa molt d'entendre que en aquests moments, en que hi ha altres coses tan preocupantys al paíus com el 20 per cent d'aturats, s'esmercin esforços i, possiblement, diners, que ja seria el més greu, per tal d'elevafr a la categoria de bé d'interès cultural quelcom que ja està demostrat que és anacrònic.

  Esperem que la UNESCO no admeti a tràmit la sol·licitud que, segons sembla, es vol elevar a aquest Organisme, depenent de Nacions Unides, per tal que el declari Patrimoni de la Humanitat, doncs seria un greu error per part de l'Alt Organisme.

 

dimecres, 6 de febrer del 2013

ENVÀS, ON VAS?

  La darrera de les campanyes promoguda per la Generalitat de Catalunya; "Envàs, on vas?" ha desaparegut dels mitjans gairebé com per art de màgia després que, des d'un partit polític, se la titllés de "parcial".

  Però el cert és que, si ens la mirem amb ull crític, tota la publicitat que ens arriba n'és de parcial, doncs la única cosa que fa és demanar-nos que comprem aquest o aquéll producte, o que anem a aquesta o l'altra companyia d'assdegurances a assegurar el nostre cotxe o moto.

  I, si mirem més enrere, encara hi havia publicitat molt més parcial, sobre tot aquella que feia referència al tabac o begudes alcohòliques, avui ja prohibida totalment la del tabac i molt limitada, gairebé residual, la de les begudes amb algún petit grau d'alcohol. I és que aquelles eren, certament, excloents i parcials, sobre tot unaa campanya que va fer una determinada marca de brandy que incloia la frase "Es cosa de hombres".

  Entre les dues formes de publicitat va haver-hi la que es va fer am música. Parcial també, per que també ens recomanava determinats productes i/o serveis. Això si, amb música.